chip Elektronica                                                        

De situatie

De onderneming heeft besloten om te stoppen met produceren en de lopende processen ofwel te beëindigen, ofwel te verplaatsen naar andere vestigingen in Europa. Het personeel is ingelicht.

Het probleem

Doordat de productie gestopt wordt betekent dit uiteraard ook afscheid nemen van medewerkers en het grootste deel van het management. Om dit proces te sturen en te begeleiden wordt externe hulp ingeroepen van en interim manager die ervaring heeft met dit soort processen. Als vaste medewerker (plantmanager) heb ik de sluiting van de Schwarzkopf fabriek in Dordrecht geleid en heb ik dus de gewenste ervaring voor deze opdracht.

De oplossing

Analyse van de situatie is overbodig in die zin dat reeds besloten is welke maatregelen genomen moeten worden. In dit soort situaties is de motivatie van de medewerkers in het algemeen bijzonder laag. In de oplossing van het probleem, de verplaatsing van de productieprocessen, is het zaak vast te stellen welke medewerkers nog voldoende gemotiveerd zijn om op terug te vallen voor het verkrijgen van de benodigde informatie. De diverse productie processen zijn verplaatst naar Zweden en Nederland en, waar nodig, gestopt. Bijbehorende componenten die bij die processen hoorden zijn verplaatst naar de nieuwe productie centra of zijn verkocht ingeval de productie gestopt werd. De laatste series die nog geproduceerd moesten worden zijn op tijd geleverd. Binnen de afgesproken tijd van zes maanden is het totale project afgerond.

                                                                                    Terug